Sürüş Güvenliği Önerileri

İnsanlar günlük faaliyetleri nedeniyle zamanlarının bir kısmını trafikte geçirmektedir. Günümüzde araç kullanmak hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Hayatı kolaylaştıran olumlu etkileri nedeniyle sıkça kullanılmaktadır. Trafikte güvenle yolculuk yapabilmek için belirlenmiş bazı kurallar mevcuttur. Araç kullanırken bu kurallara uymak, sizin ve de trafikte yer alan herkesin güvenliği için oldukça önemlidir. Kurallara uyulmaması nedeniyle meydana gelen olaylar ve sonuçları herkes tarafından bilinmektedir.

Trafikte Güvenli Bir Şekilde Yolculuk Yapmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Bazı Önemli Konular :
Emniyet Kemerinizi Kullanmayı İhmal Etmeyin : Emniyet kemeri, çarpışma anında sizi ve diğer yolcuları ciddi yaralanmalardan koruyacak en önemli araçtır. Her zaman emniyet kemeri takın ve bu konuda yolcularınızı da uyarmayı unutmayın.

Hız Sınırlarına Uyun : Hız sınırı, sürücülerin, yolcuların ve de yayaların güvenliği için yol ve çevre özelliklerine göre belirlenmektedir. Hızlı araç kullanmak, aniden gelişen olaylara tepki verme süresini olumsuz etkileyecek ve aynı zamanda fren mesafesinin artmasına neden olacaktır. Bu kurala uymak, sizin ve de trafikte yer alan diğer unsurların güvenliği için oldukça önemlidir. Uymamak ise hem sizi hem de başkalarını ciddi bir şekilde tehlikeye atar.

Dikkatli Olun : Sürüş esnasında dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şeyle ilgilenmekten kaçının. Araç kullanırken tüm dikkatinizi yola vermek, güvenle seyahat etmek için en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle cep telefonu ve bunun gibi cihazlar, sürüş sırasında dikkatinizi dağıtabilecek nesnelerdir.

Güvenli Takip Mesafesini Koruyun : Sürüş esnasında, önünüzde gitmekte olan araç ile aranızdaki güvenli takip mesafesini korumak, kazaları önleme adına önemli bir kuraldır. Önünüzde gitmekte olan arabanın ani yavaşlaması sonucu, tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmamak için güvenli sürüş mesafesini korumak gerekir. Güvenli takip mesafesi kuralına uymak, aniden gelişen trafik olaylarına karşı, zamanında tepki vermenizi sağlayacaktır. Seyir halinde iken takip mesafesi; Standart yol ve hava koşullarında hızınız, öndeki aracın hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Bunu hesaplayabilmek için gerekli olan yöntem basittir. İki saniye saymak yeterlidir. Bu iki saniyelik süreyi hesaplamak için kullanılan sayılar 88 ve 89’dur. Sürüş sırasında, öndeki araç herhangi bir nesnenin yanından geçtiği anda saymaya başlıyorsunuz. Eğer 89 dediğinizde aynı nesneye ulaştı iseniz güvenli takip mesafesine uyuyorsunuz demektir. Yağışlı hava şartlarında takip mesafesini artırmak gerekir.

Trafik İşaretlerine Dikkat Edin : Trafik işaretleri, sürücülerin ve yayaların güvenliği için belirlenmiş olan kurallar hakkında bilgi vermektedir. Güvenli yolculuk için trafik işaretlerine uymak önemlidir.

Dönüş Sinyallerini Kullanmayı İhmal Etmeyin : Trafikte dönüş sinyallerinizi kullanmak, diğer sürücü ve yayaların tedbirli davranmalarını sağlayacaktır. Kendinizi ve diğer trafik unsurlarını tehlikeye sokmamak için sinyal vermeyi unutmayın.

Alkol ve Uyuşturucu Etkisi Altında Araba Kullanmayın : Meydana gelen kazaların büyük bir kısmı, alkollü araç kullanma kaynaklıdır. Bu şekilde araç kullanmanın sonuçları maddi ve manevi anlamda ağır olmaktadır. Hem kendinizi hem de diğer insanları tehlikeye atarak geri dönüşü olmayan üzücü, yıkıcı durumlara sebep olmamak için alkol ve uyuşturucu etkisi altında iken araba kullanmayın!

Aracınızı Trafik ve Hava Koşullarına Uygun Olarak Kullanın : Trafik yoğunluğu, yol yapısı ve hava şartlarına bağlı olarak, takip mesafesine ve hızınıza dikkat edin. Özellikle yağışlı havalarda ve keskin dönemeçli yollarda, temkinli davranarak aracınızı daha yavaş sürmelisiniz.

Araç Bakımınızı Düzenli Olarak Yapın : Araç bakımlarını düzenli olarak yapmak, güvenli sürüş için önemli etkenler arasında yer almaktadır. Tekerlekler, frenler, farlar, camlar, lastikler kontrol edilmeli, sorunları varsa giderilmelidir. Her kullanım öncesi araç lastik havaları kontrol edilmelidir.